2021 – 2022 KENEAR BOYA OPERATÖRLÜĞÜ PROJE FAALİYET RAPORU

Saygıdeğer Başkan Danışmanım Dr. Mehmet ÇAKILCIOĞLU,

Enstitü İstanbul İSMEK Koordinatörüm Dr. Canan ARATEMÜR ÇİMEN,

Bölgesel İstihdam Ofisleri Koordinatörüm Dr. Necdet KENAR,

Derneğimiz ile Enstitü İstanbul arasında başlatılan ve sürece Bölgesel İstihdam Ofislerinin de dahil olduğu İstihdam Odaklı Eğitim projemizin sertifika töreninde sizlerle birlikte olmaktan kıvanç duyuyoruz.

Nitelikli eleman yetiştirilmesi konusunda başlattığımız bu pilot uygulamanın başarısında emeği geçen, sürece katkı sağlayan tüm çalışanlarınıza öncelikle nezdinizde çok teşekkür ederiz.

Katma değeri yüksek ürünler yaratmada oldukça önemli bir sektör olan DERİ SEKTÖRÜ’ nün alt sektörlerinden olan SARACİYE Sektörünün geçmişi oldukça uzundur.

Atların koşum takımlarından başlayan, savaşlarda kullanılan kılıçların kınından, kalkanları tutan ellere takılan elliklerden, fermanları dağıtan kutulardan, taşımada kullanılan semerlere kadar uzanan bir serüvendir.

Fatih Sultan Mehmet’ in İstanbul’ u fethinin ardından ferman çıkararak ticaret hayatını ilk başlattığı iş kolu yine Saraciyedir.

Bugün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlık binasının bulunduğu SARAÇHANE semti de yine bu iş kolunun faaliyetlerini göstereceği alan olarak tahsis edilmiştir. 

Bugün bu serüven dünya ölçeğinde yer alabilen ürünler yaratan, küresel markalara üretim yapan, aynı zamanda da kendi markasını yaratan üreticilerle devam etmektedir.

Zamanın ve insanın ihtiyaçlarından dolayı Saraciye sektörü bugün ürün paletini oldukça genişletmiştir. Yalnızca çanta, kemer olarak düşünülen bu iş koluna gündelik hayatta kullanılan saat, tablet kılıfları, anahtarlık, kadınların kullandıkları takı aksesuarlar, promosyon ürünleri, seyahat araç gereçleri, dekoratif ev aksesuarları da eklenmiştir.

Sektörün iş hacminin büyümesi ve geniş bir alana yayılması nedeniyle ortaya çıkan ara eleman ihtiyacı tüm sektörlerde olduğu gibi saraciye sektöründe oldukça etkilemiştir.

Okulların eğitim sürelerinin uzun olması sektörün ihtiyacı olan temel iş birimlerine kısa zamanda eğitimli eleman yetiştirme zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır.

Bununla birlikte; istihdam sağlayarak iki tarafında beklentilerinin karşılanabilmesi günümüz koşullarında herkesi memnun edecek bir gelişmedir.

Saraciye Sanayicileri Derneği olarak önceki dönemlerde İsmek ile yaptığımız çalışmaları, bu sefer istihdam odaklı yapmayı düşündüğümüzü belirttiğimizde aynı düşüncenin sizlerin tarafında da ses bulması bizleri oldukça memnun etmiştir.

Yapılan ilk görüşmelerimiz, planlamalarımız ve toplantılarımız da bizlerle olan ve sonrasında sürece dahil edilen Bölgesel İstihdam Ofisleri çalışanları ile bu süreci oldukça başarıyla götürdük ve ilk pilot eğitim modülümüzü tamamladık.

Bu projede Saraciye Sanayicileri Derneğinin üye firmalarından ve sektörümüzün değerlerinden

 

PETEK SARACİYE

MAPİ DERİ

TERGAN DERİ bizlerle proje paydaşlığı yapmıştır.

Kendilerine buradan çok teşekkür ediyorum.

Enstitü İstanbul ile başladığımız bu süreçte başından beri tüm görüşmelerde bizimle birlikte olan, hızlı bilgi akışını sağlayan, toplantılarımıza katılan, destek olan Giyim hocalarımız: Serap Tekin, Sakine Özaslan, Gökçe Erinç, Engin Canpolat, Ferdi Karadoruk, Muhammed Buğra Polat’ a huzurlarınızda tekrar tekrar teşekkür ederiz.

72 başvuru aldığımız bu eğitim modülünde 66 kişi ile görüşme yaptıktan sonra 34 kursiyerimize eğitim verdik.

Ve bugün 29 kişi ile son mülakatımızı tamamladık.

Bugün burada bulunmaktan, sizlerle bu pilot projeyi tamamlamış olmaktan çok mutluyuz.

Temennimiz sizlerle yaptığımız bu işbirliğinin, çalışma ekibinizin de artan gayretleri ile artarak çoğalması

hem sektörümüze hem de hayatlarına dokunacağımız insanlara hayırlı uğurlu olmasını temenni ederiz.