2023 KOOPARATİF SİNOP HAZİRAN-TEMMUZ – AĞUSTOS SARACİYE KADIN KOOPARATİFİ FAALİYET RAPORU

’’ANADOLUDA SARACİYE USTALARI YETİŞİYOR İSTİHTAM GÜÇLENİYOR’’ PROJESİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK FAALİYET RAPORU:

Türkiye ibaresi çerçevesinde “ANADOLUDA SARACİYRE USTALARI YETİŞİYOR İSTİHTAM GÜÇLENİYOR’’PROGESİ İLE

SINIRLI SORUMLU SİNOP SARACİYE KADIN GİRİŞİMİ VE ÜRETİM İŞLETME KOOPARATİFİ Sinop Valili ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Saraciye Mesleğinin ve projenin Sinop’ta kalıcılığı gelişimini sağlamak için ilk pilot bölge olarak kuruluşunda öncülük yapmıştır.

Türkiye ibaresi çerçevesinde “Anadolu’da Saraciye Ustaları Yetişiyor İstihdam Güçleniyor” projesi kalıcılığını sağlamak için Şehir yapısına ve kültürüne uygun olan Saraciye mesleği Sinop Valiliği Sinop Ticaret İl müdürlüğü destek ve teşvikleri ile SSD himayesinde kurulmuştur.

SİNOP SARACİYE KADIN GİRİŞİMİ ÜRETİM VE İŞLETME KOOPERATİFİNE İlgi :
TÜRKİYE İBARESİ 3. proje olarak SSD düzenlediği ‘’ANADOLUDA SARACİYE USTALARI YETİŞİYOR İSTİHTAM GÜÇLENİYOR PROJESİ’’ Eğitime gelen katılımcılarımızın isteği ve kurumların desteği ile mesleğin Sinop’ta kalıcılığını sağlamak için Sinop Valiliği ve Sinop Ticaret Müdürlüğünün yönlendirme ve katkıları ile kurulmuştur.
Türkiye genelinde kurulan ilk S.S. SİNOP SARACİYE KADIN GİRİŞİMİ ÜRETİM VE İŞLETME KOOPERATİFİ olarak çok değer görmüş ve desteklenmiştir.
Kuruluş aşamasında KOOP-DES projesine Sinop Ticaret İl Müdürlüğünün yönlendirmesi ile 27 Nisan 2023 proje HİBE başvurusu yapabilmesi için her adımda destek alarak. ‘’SİNOP KETENİ DERİ İLE BİRLEŞİYOR KÜLTÜREL DEĞERLER TASARIMLA MARKALAŞIYOR ’’projesi ile 150.000 TL Desteğin % 75 ini hibe olarak Makine ekipman desteği almaya hak kazanmıştır.

Sinop Valiliği ve Sinop Ticaret Bakanlığı Sinop İl Proje Yürütme Biriminin teklifi ile İl Proje Komisyonunun olumlu görüşü ile Merkez Proje Komisyonunca değerlendirilmiş ve karara bağlanan projeye ilişkin Merkez Proje Komisyon Kararları ile Ankara Ticaret Bakanlığı İlgi yazı ekinde bulunan Merkez Proje Komisyon Kararları doğrultusunda, Kooperatifçilik Proje Destek Yönetmeliğinin “Hibe Sözleşmesi” başlıklı 20 nci  maddesi  ve sonrasındaki hükümler ile Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı Uygulama ve Değerlendirme Kılavuzunun “4.5. Hibe Sözleşmesinin Akdedilmesi” bölümü ve devamındaki hükümler dikkate alınarak   19.06.2023 tarihinden itibaren 20 (yirmi) gün içerisinde İl Müdürlüğümüzde Hibe almaya hak kazanmıştır.

SSD himayesinde Sınırlı  Sorumlu Sinop Saraciye Kadin Girişimi Üretim  ve İşleme kooparatifi kurulumu ile eş zamanlı Ticaret Bakanlığı KOOP-DES hibe programına Ticaret il müdürlüğü desteği ile katılması sağlanılarak “Sinop Keteni Deri ile Birleşiyor Kültürel Değerler Tasarımla Markalaşıyor”projesi Sinop Valiliği proje heyet onayı ile hibe almaya hak kazınmıştır.150.000,00 Tl makina parkur hibe programı onaylanan ve %75 hibe makinaların Bakanlık tarafından ödemesi yapılmış olup makinaların kullanımı ve eğitim müfredatı SSD onayı ile üretici Eğitim atölyelerinin eğitime başlaması sağlanacaktır.

Ticaret Bakanlığı hazine bütçesi ilk defa Deri ve Deri mamülleri sektörüne Saraciye mesleği için kullandırılması KOOPERATİF- DES projesine katılarak sağlanmıştır.

Kırsal kesimin kalkınması Saraciye bölümümün kurulması ve alınan %75 hibe makinaların toplam KDV dahil bedeli 178.200 TL dir.

Bu bütçenin  111.375.TL Ticaret Bakanlığ tarafında hibe olarak  hazine tarafından ödemesi yapılmıştır. Sektöre yatırım amaçlı ödenmesi sağlanmış olup kalan bakiye 66.825,00 TL   dört girişimci Kooparatif  kurucusu kadın girişimciler tarafından ödenmiştir.

Kırsal kesimin kalkınması için Sinop merkez köyü olan ve UNESCO Kültür mirası ünvanı olan köy köy muhtar ve ihtiyar heyetininde onayı il desteklenerek  Sinop Valili Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sinop Ticaret il Müdürlüğü onayı ile Tangal köy okulu kooparatife bedelsiz olarak tahsis edilmesi sağlanmıştır.

Saraciye mesleğinin pilot uygulamaları için Kırsal Kesim Kalkınma amacı ile Tangal köyünde 5 dönüm ağaçlık arazi alan içinde 4 sınıflık 200 m2 okul tahsisi Sinop Valiliği Milli Eğitim müdürlüğü ve köy muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından SSD himayesindeki Saraciye  Kadin kooperatifin kullanımına tahsis edilmiştir.

Kadın kooperatifleri ile Saraciye mesleğinin Anadolu’ya yayılması Sektör pilot uygulamaları ile kadın istihdamının artırılması ve evlere iş verilebilecek saraçlık el dikim teknikleri ile iş modellerinin geliştirmesi planlanmaktadır.

Okul SSD himayesinde kırsal kesim kalkınmasında pilot uygulamalar okulu olarak sayılacak olup geliştirilecek Eğitim ve iş modeli Anadolu’ya kooperatifler aracılığı ile yaygınlaştırılması sağlanması hedef alınması sağlanarak süreçleri ve gelişimi raporlanacaktır.

Sinop Valimiz ,Sinop Ticaret İl Müdürümüz ihtiyaçlar ve desteklerini ifade etmek için 8 Tangal köyüne Kooparatifi ziyarete gelmiştir.

Sinop Tangal Anaokulu ve Köy Okulu köyde çocuk olmadığı için 11 yıldır boş ve atıl olarak durmaktaydı.

Köy okullarının Eğitici Üretim atölyelerine haline dönerek  Köy kadınlarının Kooperatifleşerek güçlenmesini , geçlerinin meslek sahibi olarak kış aylarında da köy hayatının eski günlere dönmesini ve  Kırsal kesimin kalkınarak ve Şehirlere iş için göç eden halkın köylere dönüşlerin başlamasını temenni ediyoruz!

20023 Türkiye genelinde kurulan ilk S.S. SİNOP SARACİYE KADIN GİRİŞİMİ ÜRETİM VE İŞLETME KOOPERATİFİ dir.

 

PROJE TASARIM VE GELİŞTİRME

HAZIRLAYAN: SSD İŞ VE PROJE GELİŞTİRME UZMANI FEYZA AKTLUGA 25-08-2028