SSD&SARACİYE KOOPERATİF KASTAMONU – SİNOP PROGRAMI

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı olarak Kadınların ve Gençlerin İşgücü Potansiyelinin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı kapsamında kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi amacıyla çalışmalar yapmaktayız.

Bu faaliyetlerden biri olarak ekte program akışı bulunan Gücüm Emeğim Platformu 2024 Yılı İstişare Toplantısı, 15 Şubat 2024 Perşembe günü saat 10:00’da Kastamonu Ajans Merkez Ofisi Konferans Salonu’nda düzenlenecektir.

Söz konusu toplantıya, konu ile ilgili bilgi ve tecrübelerini paylaşması için kurumunuz danışmanı ve Sınırlı Sorumlu Sinop Saraciye Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Sn.Feyza AKTULGA’nın görevlendirilmesi hususunda; Gereğini arz ederim.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ilgili bilgiyi değerlendirmenize sunarım.

Saygılarımla          SSD İş ve Proje Geliştirme Uzmanı Feyza AKTULGA

KUZEY KALKINMA AJANSI TR82 Bölge 7 kadın Kooperatifi

Gücüm Emeğim” e-ticaret platformunu hizmete başlattı.

TR82 Bölgesinde faaliyet gösteren kadın kooperatifleri, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle bir araya gelerek ürettikleri ürünlerinin satış ve pazarlamasını yapabilecekleri e-ticaret platformu kurdu.
Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerini kapsayan TR 82 Bölgesindeki 7 kadın kooperatifi bir araya gelerek 27 Ekim 2022 S.S. Gücüm Emeğim Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifleri Birliğini kurdu. Kuruluş aşamasında Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından birliğe teknik destek, eğitim ve danışmanlık hizmetleri, markalaşma ve kurumsallaşma alanlarında destek verildi. Ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı’ndan makine, ekipman ve analiz desteği alan birlik, Ticaret Bakanlığının KOOPDES Programı sayesinde de makine ve ekipmanlarını tamamladı.
Birlik, daha sonra KUZKA desteği ile “www.gucumemegim.com” adıyla e-ticaret sitesi kurdu. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ile Gücüm Emeğim Kadın Kooperatifleri Birliği tarafından hayata geçirilen Gücüm Emeğim E-Ticaret Platformu düzenlenen toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinde faaliyet gösteren kadın kooperatifinin üye olduğu e-ticaret platformu üzerinden üretilen ürünlerin satış ve pazarlaması yapılacak. Platform üzerinden kadın kooperatifleri ilk aşamada “yöresel el sanatları, taş baskı, dokuma, tel kırma, keten dokuma, deri ve deri mamulleri (Saraciye), reçel, bal, pekmez ve marmelatlar, unlu mamulleri ve tahıllar, turşu ve sirkeler ile salça ve soslar” gibi ürünlerin satışını gerçekleştirecek. İlerleyen zamanda üretilen ürünlerin çeşitliliğine bağlı olarak yeni sekmelerin eklenmesi bekleniyor.

Programa Sinop Valisi Mustafa Özarslan, Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar, Sinop ve Kastamonu Belediye Başkanları ile kadın kooperatifleri üyeleri de katıldı.

Kastamonu, Çankırı ve Sinop valilikleri, il özel idareleri ve belediye başkanlıklarına, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’na, Kastamonu, Çankırı ve Sinop Ticaret İl Müdürlüklerine, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerine, Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine ve diğer kamu kurum kuruluşlarına destek ve katılımları için teşekkür ederiz.

Kastamonu’da yapılan toplantıda Deri ve Deri Mamülleri  (SARACİYE  Kategorisi fark yaratan ve Gelecek vadeden kooperatif ve ürün kategorisi kategori olarak seçilmiştir.S.S.Saraciye Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi  Eğitim faaliyetlerinin Dezavantajlı grupların mesleki becerilerini geliştirme faaliyetlerini gerçekleştirmesi Ticaret İl Müdürlüğü ve TR82 Bölge raporları olumlu rapor yazdıklarını bildirmişlerdir.

Yapılan incelemeler de ile engelli bireylerin becerilerinin geliştiği rehabilite oldukları kırsal kesimin kalkınma planları için konumlanmasının köyde olması illere’de etkin bir rol aldığı ve genişletilmiş eğitimler ile ekonomiye fayda oluşturacak bir ilerleme kaydedebileceği bildirilmiştir.

Ticaret Bakanlığı KOOP-DES hibesi ile alına makine parkurumuzdaki iş ve işlemlerimiz denetim tarafından incelendiği ve esas ve usullere uygun işlem yaptığımız için taktirlerini iletmişlerdir.

Kooperatifin eksik ihtiyaçlarımız için Tadilat yeni makine parkuru vb. için SOGEP Hibe programına dahil etmek istediklerini bildirmiş olup proje dosyasını tarafıma iletmişlerdir.

Ticaret İl Müdürlüklerinin TR82 Bölgesinde olan Sinop’u İhracat odaklı 7 Kooperatifi birleştirmek istediklerini bu hususta Saraciye Kooperatifinin Birliğin Basında etkin rol almasını planladıklarını bildirmişlerdir.

Tasarım – Mesleki Eğitim ve  e- ihracat planına uygun bir yapılanması olması sebebi ile diğer kooperatiflere MAYA oluşturacak bir görev üstlenmesinin planlandığı bildirilmiştir. İlgili süreçleri takip ederek karar bağlandığında bu süreçlerin sektorel ilgili makamlarla’da görüşülerek  ihracat hedeflerinde Kadın Kooperatiflerinin geliştirilmesi ile ürün ve iş gücü işbirlikleri için pilot uygulamalara  geçilmesi iş bağı kurma kültürünü geliştirerek kooperatifler arası etkileşim ve gelişim planlandığı bildirilmiştir.

Yapılan toplantıda iş fikirleri sorulmuş olup Saraciye olarak  Toog Yerli araba için deri anahtarlık-Deri Direksiyon Kılıfı- Deri İlk yardım çantası planlandığı bildirilmiş olup Bilim Sanayi Bakanlığı ve Kuzey Anadolu Ajansı olarak bu süreçleri ilgili makamlar ile görüşmelerimizi prototiplerimiz hazır olunca yapacaklarını bildirmişlerdir.

Bu kapsamda belirlene iş planı ve gerekli makine ekipman için hızlıca  Kuzey ANADOLUDA( SOGEP ) SOSYAL GELİŞMEYİ DESTEKLEME PROGRAMI na katılım için form tarafımıza iletilmiş olup 22.02.2024 tarihine kadar teslim etmemizi talep etmişlerdir. ( İlgili tüm sorumluluk ve detaylar Pazartesi araştırılacaktır.)

SOGEP Tekliflerinin Değerlendirme Kriterleri Projeler ilgili, yöntem, kurumsal kapasite ve sürdürülebilirlik ana kriterleri çerçevesinde değerlendirilir.

Program dahilinde, kapasite geliştirmeye dönük, sosyal etki düzeyi yüksek, özel nitelikli model projeler desteklenir.

Proje değerlendirmesinde sosyo-ekonomik gelişmişlik bakımından daha alt düzeyde yer alan il ve ilçeler önceliklidir.

Öncelikli Projeler Program kapsamında aşağıdaki nitelikteki projelere öncelik verilir:

  • Genç, kadın ve engellilerin istihdamını hedefleyen, yenilikçilik, ortaklık ve iş birliği boyutu güçlü projeler,
  • Eş finansmanın nakdi olarak karşılanmasını öngören projeler,
  • Doğrudan sosyal sorumluluk projesi olmasa da özel sektörün içerisinde yer aldığı ve nakdi eş finansman katkısı sunmayı taahhüt ettiği projeler,
  • Proje kapsamında kullanılması öngörülen fiziksel mekânın sıfırdan bir inşaat yerine atıl kamu binalarının değerlendirilerek karşılanmasını öngören projeler.